perjantai 30. elokuuta 2019

Kesäiltana Vanhalla Malmilla

Paraisten Vanha Malmi on löytämistään odottava helmi sille, joka pitää viipyilevästä tunnelmasta ja lehtevään maisemaan sirotelluista vanhoista rakennuksista. Turistit eivät vielä kansoita kapeita kujia.  Mutta epäilemättä tähän on tulossa muutos, kun kotimaan matkailijat etsivät uusia elämyksiä.




Vanha Malmi (Gamla Malmen) on Paraisten historiallinen keskusta, jonka Museovirasto on määritellyt valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Alueella on asunut käsityöläisiä ja merimiehiä. Se on hyvin säilynyt puutaloalue, jonka useimmat talot ovat 1800-luvulta, osa jopa 1700-luvun lopulta.





Vanhaa Malmia voi lähestyä monesta suunnasta. Suoraan vanhan alueen ytimeen pääsee esimerkiksi ylittämällä Kirkkosalmen viehättävää kävelysiltaa pitkin. Paraislaisten suissa Kirkkosalmi on kotoisasti Suntti (Sunden). Tämä kaupunkia halkova ruopattu kanaali on valmistunut vuonna 1934. Se on kätevä kulkuväylä sekä huvikseen että asioidakseen veneileville.


Suntti (Kirkkosalmi) halkoo Paraisten keskustan. Illan viimeinen valo on kerääntynyt kirkonpuoleiselle rannalle.

Ilta oli jo sen verran pitkällä, että varjot syvenivät ja toivat omanlaisensa tunnelman kujanteille. Hiljaistakin oli, koska autoilla on vain rajattu pääsy alueelle. Talojen pitkät ja kujia reunustavat julkisivut muodostavat suojaisia pihapiirejä, joista kuului kotoisten puuhien ääniä; joku perhe aterioi ulkosalla, joku taas ulkoilutti koiraa.


Tätini kertoo, että tässä talossa on aikoinaan ollut suutarinverstas.

Isotätini asui aikoinaan pitkään alueella, isomman talon pihapiirissä sijaitsevassa pienessä piharakennuksessa. Iitu-täti (Ida) kuoli 1990-luvun lopussa lähes 95-vuotiaana. Hän oli lähes loppuun asti itsenäinen, ja liikkui paljon polkupyörällä. Muistan, kuinka kyläilimme hänen pienessä kodissaan, joka oli tyystin vailla mukavuuksia.

Iitu-täti ei koskaan mennyt naimisiin, vaikka kosijoitakin ilmeisesti oli. Hän sai elantonsa sekalaisista maataloustöistä, ja hevosista hän piti erityisesti. Kun syrjäkylällä sijainnut kotitalo piti äidin kuoleman jälkeen myydä, muutti Iitu Malmille.


Iitu-täti asui aikoinaan tässä pikkuruisessa talossa.

Maasto on vaihteleva, ja osa taloista on rakennettu rinteeseen. Vanhat lehtipuut kehystävät kauniisti historiallisia rakennuksia. Täällä lounaisrannikolla hyvin viihtyvä saarni on niistä
minun suosikkini.




Nykyäänkin alueelle hakeutuu asumaan käsityöläisiä ja luovien alojen edustajia. Myös lapsiperheet arvostavat turvallista ja historiaa huokuvaa asuinympäristöä.





Vanha Malmi on aivan kirkonmäen tuntumassa. Paraisten keskiaikainen kivikirkko hienoine holveineen ja kattomaalauksineen on tutustumisen arvoinen. Ympäröivällä kauniilla hautausmaalla kannattaa myös kierrellä. Paraisten kirkon alkuperäistä saarnastuolia voi ihastella Kansallismuseossa, mutta onneksi kirkossa on siitä kopio.





Parainen on kaksikielinen, mutta enemmistö puhuu ruotsia. Paraistenruotsia kannattaa jäädä hetkeksi kuuntelemaan, jos saa tilaisuuden. Siinä on oma nuottinsa ja oma sanastonsa, ja se kuulostaa vähän muinaiskieleltä.

Tässä 1900-luvun alusta pieni näyte, jonka tätini on saanut perimätietona:
"He dånar i fåjsån, he kåmbär dassabådd." ("Det dånar i farstun, det kommer dansbud.")
Suomennettuna: "Eteisessä paukkuu, tulee tanssiviesti."
Vanhaan aikaan nimittäin ilmoitettiin lato- ym. tansseista kulkemalla talosta taloon ja kolistelemalla kepillä nurkkia. Tämän on kertonut tädilleni Seivis-Olga, joka toimi opettajana Kirjalan koulussa, ja joka oli syntynyt vuonna 1905.

Ja tämä tätini ja monen muun paraislaisen suusta: "Tå man inga veit." Vapaasti suomennettuna: "Ei voi tietää."



Tässä talossa sijaitsi aikoinaan osuuskauppa.

Vanhan Malmin joulumarkkinat ovat tunnelmallinen joulunajan tapahtuma. Tänä vuonna joulumarkkinat järjestetään lauantaina 14.12. klo 12-16.


Tässä talossa oli lapsuudessani kirjasto. Sain sieltä ensimmäisen kirjastokorttini, joka oli pahvinen ja muistaakseni vaaleanpunainen.



Puomit kuvan etualalla toimivat ennen "hevosten parkkipaikkana".





Lähteet:
Museovirasto: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1798
Paraisten kaupunki: https://www.parainen.fi/web/kommunerna/pargas/sevardheter/fi_FI/sevardheter/
Vanhan Malmin asukasyhdistys: https://www.gamlamalmen.com/?page_id=10

3 kommenttia:

  1. Puomeja vastapäätä Lukkarinkujan toisella puolella oli aikoinaan Osuuskauppa, nykyään Gullkronan työpaja.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta! On hauskaa, että niin monella on muistoja Vanhasta Malmista.

    VastaaPoista
  3. Kiitos kirjoituksesta. Noilla raiteilla itsekin usein kuljen ja nyt sain uutta perspektiiviä maisemiin :).

    VastaaPoista