Kovat sadekuurot vähän rajoittavat ulkoilua. Mutta sitten voi puuhata muuta. Olisi ollut kirjoja luettavana, pyykkiä pesemättä ja niin edelleen. Mutta mieleni teki kirppikselle. Kierrokseni jäi melko vaatimattomaksi, mutta auttoi kirppiskaipuuseen. Käväisin kahdella kotiani lähinnä sijaitsevalla itsepalvelukirppiksellä. En mielestäni ole enää vuosiin tehnyt kovin kummoisia löytöjä täältä Turusta, mutta jotakin kohtuullisen hintaista sentään osuu joskus silmiin.
Tänään Löysin Rörstrandin litran vetoisen vesikannun ja kastikekulhon. Ne lienevät muotokielensä ja koristelunsa perusteella 60-luvulta. En olisi tarvinnut kannua, enkä varsinkaan kastikekulhoa, mutta jotenkin ne vetosivat olemuksellaan minuun. Siitä huolimatta, että taas tuli lisää käsinpestäviä astioita!
|
Kannun hinta oli 5,80 ja kulhon 4,80 euroa. |
Astioissa on käytetty kultausta hauskalla tavalla. En tunne sarjan nimeä, enkä sitä ainakaan pikaisella nettihaulla löytänyt. Voi tietysti olla, että astiat ovat alun perin olleet Rörstrandin täysvalkoista posliinia, joihin joku on itse maalannut kultakoristeet. Siinä tapauksessa maalaaja olisi vaatimaton, koska nimikirjaimet puuttuvat astioiden pohjasta. 1950 - 1970-luvuilla posliininmaalausta harrastettiin ainakin Suomessa paljon. Äitinikin koristeli Arabian valkoista posliinia maalaamalla.
|
Kuvio on yksinkertainen ja minusta vitsikäs. |
Kastikekulholle ei varmaankaan ole kovin paljon käyttöä. Mutta kulho ja kiinteä aluslautanen voisivat toimia vaikkapa mummonkurkuille tai marjoille tarjoiluastiana.
|
Kastikekulhon muoto on funktionaalinen. Lautaselle on hyvä asetella kauha tai lusikka. |
Lisäksi löysin yhden lasin täydennykseksi ns. "Liekki-lasistoon". Olen aikoinani löytänyt kirppikseltä muutaman kauniin vanhan viinilasin, joihin on hiottu kuvio, joka minusta muistuttaa liekkiä. Mieheni mielestä tosin kyseessä on lyhdekuvio. Liekkien kärjet osoittavat sopivan kaatorajan juomalle. Epäilen, että lasisto on ruotsalaista alkuperää.
|
Liekki-lasi maksoi 1,40 euroa. |
|
|
|
Reissun saldo. |
Rörstrand jää Arabian varjoon
Olen monesti ihmetellyt, miksi Suomessa ei oikein arvosteta Rörstrandin vanhoja astioita. Niitä saattaa löytää kirppiksiltä varsin edullisesti. Silti ne ovat varsin laadukkaita, ja malleissa ja kuvioissa on monesti jotakin hiukan eksoottista kotoiseen Arabiaan verrattuna. Arabiahan perustettiin aikoinaan (1873) Rörstrandin tytäryhtiöksi. Sittemmin (1916) Arabian osakekanta myytiin suomalaisille. Myöhemmin (1927) Rörstrand siirtyi Arabian hallintaan. Sittemmin on ollut monipolvisia omistajanvaihdoksia ja tehtaiden yhdistymisiä, ja nykyään Fiskars omistaa sekä Arabian että Rörstrandin tuotemerkit. On mielenkiintoista lukea, miten Arabian ja Rörstrandin nettisivuilla kerrotaan niiden historiasta - näkökulmat ovat erilaiset, ja niin ovat painotuksetkin:
Kauniita astioita. Koristelu on kiva. :)
VastaaPoistaKiitos! Pidän aika monentyylisistä astioista. Menneistä vuosikymmenistä suosikkejani taitavat olla 50- ja 60-luku.
VastaaPoista