lauantai 27. heinäkuuta 2019

Hellepäivän iloja

Paimiolaisella kirppiksellä parveili turisteja. En saanut selvää kielestä, mutta erityisesti lastenvaatteet tuntuivat kiinnostavan. Luovin hyllyjen välissä ja hikoilin. Tarkoitus oli järjestellä oma hyllymyyntipaikka, mutta täytyyhän sitä sentään vähän kierrelläkin. Olen oppinut melko kurinalaiseksi, mutta tänään en voinut vastustaa Sigvard Bernadotten suunnittelemia kynttilänjalkoja ja tuikkuastioita.


Yksinkertainen muoto, näyttävä koristelu


Sigvard Bernadotte (1907-2002) oli ruotsalainen prinssi, suunnittelija ja teollinen muotoilija. Hän suunnitteli paljon funktionaalisia käyttöastioita. Lapsuudenkodissani oli 50-luvulla hankittu Bernadotten suunnittelema teräksinen vesipannu, jossa vesi kiehui nopeasti, ja jonka nokasta ei ikinä karannut pisaraakaan pöydälle. Kyseinen pannu on käytössä vieläkin, eli aktiivista käyttöä on ollut jo lähes 70 vuotta!

Tänään hankkimissani esineissä on moderni muoto, mutta koristekuvioissa on jotakin vähän bysanttilaista, tai toisaalta hyvin ruotsalaista. Esineet ovat minusta kauniit, mutta ne eivät oikein sovi kotiimme. Ajattelin antaa ne vanhemmilleni, joiden sinisävyiseen kotiin ne varmasti sopivat, ja jossa ne tulevat aktiiviseen käyttöön.


Kultauksessa on useita sävyjä. Koboltinsininen on kuninkaallinen väri.


Olen aikaisemmin löytänyt kirppikseltä muutamalla eurolla Bernadotten teräskattilan. Siinä on mielestäni hauska muoto.  Paksun kuparipohjan ansiosta vaniljakiisseli tai muu maitopohjainen ei pala heti pohjaan. Kattila lepää toistaiseksi astiakaapin perukoilla.Bernadotten astioissa on yleensä "signeeraus". Kattila kuuluu Moderna kök -sarjaan.


Tänään hankkimani kynttilänjalkasarja on ilmeisesti 2000-luvun alussa Neliapilalle suunniteltua Marianne-sarjaa. Se on ollut Bernadotten viimeisiä suunnittelutöitä.

Kaksi kynttilänjalkaa ja kaksi tuikkuastiaa maksoivat yhteensä 10 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti